"Moments"




   Aici o tuşă ce aminteşte de Cezanne, dincolo o umbră în care îl regăsim pe Corot, ici – un zgomot prins pe pânză, cu graţia inconfundabilă a lui Monet, iar dincolo – o pată de suflet încremenită în ulei, „Nuferi” şi „Dansatoare”, toate sunt „Momente” cu care Dana Nechita şi Cerasela Dragoş (AvanuC) au surprins publicul prezent la vernisajul expoziţiei personale comune, prima de acest fel, deşi participările lor la expoziţii colective nu au fost deloc puţine şi nici lipsite de importanţă sau/şi succes. Două stiluri complet diferite, două personalităţi puternic şi distinct marcate, atât în stilul lucrărilor, cât şi în viaţă, Dana Nechita şi AvanuC au marcat sentimente, trăiri şi sunete, au elaborat „corp” pentru ceea ce ochiul lor interior a fost în stare să „vadă”. Oricât ar părea de straniu, deşi atât de diferite ca stil, cele două artiste au alcătuit o expoziţie armonioasă, Roxana Bărbulescu, ea însăşi o artistă, reuşind să combine lucrările, în aşa fel încât trecerea privirii de la un stil la altul să se poată face fără sincope, fără a fi „zgâriată” de vreo combinaţie aparent dizarmonică de stiluri. Nu, aceasta combinaţie nici nu putea fi dizarmonică, atât timp cât amândouă artistele au un element comun definitoriu: impresia-impresionismul.

      Fireşte, „Dansatoarele” lui AvanuC nu sunt  „La Troupe De Mlle Eglantine”, nici „Nuferii” Danei Nechita nu sunt „Impresie. Răsărit de soare”, dar fiecare dintre ele reuşeşte, prin tuşă, formă şi culoare, să lase amprenta unui neo-impresionism tuşant. Surpriza vizitatorului începe încă de la intrare... De o parte, „Fotoliile” lui AvanuC, de cealaltă – „marinele” Danei, în faţă – „Dansatoarele” Ceraselei şi peisajul marin al Danei. Mai încolo, „Luleaua turcului” vine să completeze o imagine pe care AvanuC a lăsat-o, ca din întâmplare: „Turcoaice sporovăind”. Nu în ultimul rând, peisajelor franceze ale Danei, vin să li se alăture cele ale Ceraselei, completând o imagine polifonică. Concertul de forme, culori şi nuanţe este întregit de armonia specială care domină lucrările celor două artiste... Nici o notă nu e discordantă, nici o tuşă nu e pusă de hazard, ci fiecare linie îşi aduce contribuţia pentru a desăvârşi nişte forme pe care două suflete le-au trasat.


       Dana Nechita şi AvanuC se mişcă asimptotic în arta contemporană, marcând-o şi bifând o expoziţie cum nu multe a organizat Galeria de Artă Elite Prof Art, din str. Dr.Nanu Muscel nr.13. Iubitorii de artă sunt invitaţi să se grăbească, dacă vor să mai prindă măcar o lucrare, ştiut fiind că expoziţia este deschisă doar până pe 28 nov., între orele 11-18. Şi tu poţi deveni fericitul posesor al unei lucrări pe care artistele le-au lăsat temporar pe pereţi, ca un semn al trecerii timpului şi al permanenţei în artă.



Share:

0 comentarii